• Like ons:
eng ned
MENU
Recepten kookworkshop

Recepten kookworkshop

Yellow chicken sticks

Recept voor c.a. 90 spiesjes (bamboe sticks 9cm)

 

Ingrediënten:

2 kg kippendij vlees (circa 20 gr per spies)

90 st prikkers

 

voor de oosterse kokos marinade

1,5 dl vis saus

1,5 dl gembersiroop

1,5 el kurkuma

1 el djinten

1 tl ketoembar

1 tl serehpoeder

1 tl laospoeder

1 tl djahe

150 gr gedroogde kokos poeder

snuf zout & peper

 

voor de tomatensaus

1 pk tomaten pasata 400 ml

2 el vissaus

0,5 dl gembersiroop

1 st sereh

1 st rode peper

1 st gemberwortel

2 st citroenblad

1 st limoenrasp

 

Voorbereiding:

Schoon het kippendijenvlees en portioneer het in gelijke blokjes.

Voeg de ingrediënten van de kokos marinade toe en meng het geheel goed door elkaar

Rijg de stukjes kip aan de spiesen. Leg Ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

 

Voor de tomatensaus

Snijd de gember, sereh en rode peper in plakken.

Doe de gezeefde tomatenpuree in een steelpan, voeg  en voeg de gesneden kruiden toe.

breng het tegen de kook aan en laat het circa 20 minuten op laag vuur pruttelen.

Laat de saus afkoelen en zeef de saus.

 

Bereiding en afwerking

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak de kip in circa 10 minuten gaar. Serveer met de saus. (deze kan warm of koud)

 

 

 

Fried springrolls (Paw-pia thawt)

Receptuur voor 4 personen

 

Ingrediënten

Voor de vulling springrol:

30 gr glassnoodles

30 gr tofu

20 gr lente ui

20 gr taugé

1 teentje knoflook

4 loempiavelletjes 10×10 cm

1 el oestersaus

½ el vissaus

½ el palmsuiker

1 ei

2 el water

olie

 

Bereidingswijze:

Voor de springrolls:

Week de noedels in warm water totdat ze zacht zijn. Giet af en snijd ze in stukjes van 6 cm. Snijd de lente ui in diagonale dunne plakjes.

 

Hak de knoflook en tofu fijn. Bak deze even kort in wat olie. Voeg het water, oestersaus, vissaus en suiker toe. Voeg de rest van de groenten toe met de noedels en bak even kort.

 

Serveren:

Leg 4 loempiavelletjes klaar, met 1 punt naar je toe wijzend. Klop het eitje los. Leg een eetlepel vulling in het midden van het velletje. Vouw de onderste punt 2/3 naar boven. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het geheel strak op. Smeer het laatste stukje in met een beetje ei om deze goed te laten sluiten.

 

Frituur de loempia’s op 160 graden Celsius goud bruin. Serveer direct met de chilisaus.

 

 

Rice springrolls

Receptuur voor 4 personen

 

Ingrediënten

Voor de vulling springrol:

1/4 winterpeen

1/4 rettich

1/4 komkommer

100 gr surimi krabstick

1 st baby gem sla

4 rijstvellen 22 cm

40 gr taugé

1/2 avocado

 

 

Bereidingswijze:

Snijd alle groenten voor de vulling in ragfijne reepjes (julienne).

Trek de surimisticks los in dunne repen.

Maak de blaadjes los van de little gem sla.

Schoon de avocado, verwijder schil en pit en snij het in dunne plakken.

 

Voor de dressing:

Snijd de rode peper ragfijn en hak de noten grof.

Voeg vissaus en gembersap samen met de overige ingrediënten.

 

Serveren:

Rol de springrolls:

Week de rijstvellen een voor een in water tot het zacht is (anders plakt het aan elkaar).

 

Maak een schone theedoek nat met koud water, wring het uit en leg het plat op de werkbank.

Leg 1 voor 1 de rijstvellen op de vochtige theedoek en bekleed het met een blaadje sla.

Leg daarop de julienne van groenten en krab.

 

Vouw de zijkanten naar binnen en rol de springroll strak op.

Bewaar het op bakpapier of vochtige ondergrond tot gebruik.

 

Snijd de springroll schuin in tweeën en serveer het op schaal met de dressing apart.

 

 

 

Tod man Pla – viskoekjes

Receptuur voor 4 personen

 

Ingrediënten:

180 gr. witvisfilets
2 eetl maismeel of rijstmeel
1/2 eetl vissaus (nam pla)
1/2 geklopt ei
1/4 kopje verse koriander blaadjes
2 theel. rode currypasta
1 theel. gehakte rawits
50 gr sperzieboontjes fijngesneden
1 lente-uitje, fijngehakt
125 ml olie

Bereidingswijze:

Maal in de keukenmachine de visfilets fijn tot een pasta.

Voeg dan het meel, de vissaus, het ei, de korianderblaadjes, de curry pasta en de rawits toe.

Wrijf en meng dit goed door elkaar.

Voeg dan de sperzieboontjes en de lente uitjes toe en meng dit goed.

Vorm dan platte koekjes van 2 eetl van het mengsel per keer.

Verhit de olie in een wok/wadjan en bak de koekjes bruin aan beide kanten.

Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met een saus.

 

Zelfgemaakte chilisaus
Ingrediënten:
Voor de chilisaus:

50 ml azijn

100 gram suiker

25 ml gembersiroop

1 el sojasaus

2 teentjes knoflook

2 rode pepers

1/2 el vissaus

 

1/2 el tapiocameel (voor het binden op het allerlaatste moment)

 

Bereidingswijze:

Schoon de knoflook en verwijder de zaadjes van de peper. Doe de knoflook, peper, azijn, suiker, gembersiroop, vissaus en sojasaus in een mixer en mix totdat het bijna glad is.

 

Doe de saus in een pannetje en verwarm deze en laat even pruttelen. Maak een papje van de tapioca met een beetje water en voeg dit toe aan de saus. Breng al roerend aan de kook. Giet de saus in een bakje en zet apart totdat deze is afgekoeld.

 

 

Bruchetta met tomaat en basilicum

Receptuur voor 10 personen

 

Ingrediënten

1/2 ciabatta

2 romatomaten

1 sjalot

1 knoflookteen

paar takjes baslicum

1 el balsamico azijn

zout en peper

olijfolie

 

Voorbereiding:

Haal de kroon uit de tomaat en krijs de onderkant licht in. Dompel de tomaten voor 10 seconden in kokend water. Haal ze eruit en koel ze terug in koud water. Je halt nu heel makkelijk het velletje eraf.

 

Snijd de ciabatta in dunne plakken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druppel er een beetje olijfolie over en breng op smaak met een beetje peper en zout. Bak ze af in een voorverwarmde oven op 200 graden, totdat ze goudbruin kleuren.

 

Snijd ondertussen de tomaten in kwarten en haal de binnenkant eruit. Snijd het vlees in kleine blokjes.

 

Schoon de knoflook en de sjalot. Hak de knoflook fijn en snijd de sjalot in kleine blokjes.

 

Haal de blaadjes basilicum van de takjes en snijd de blaadjes in dunnen reepjes.

 

Meng de tomaten, basilicum, sjalot en knoflook. Breng op smaak met peper, zout, azijn en olie.

 

Serveren:

Leg de afgebakken bruchetta’s op een mooie schaal en beleg deze met een lepel tomaten mengsel. Strooi eventueel nog een beetje grof zeezout erover.

 

Caponata

Receptuur voor 4 personen

 

Ingrediënten:

0,25 st aubergine

0,5 stengel bleekselderij

0,5
 st ui

0,25 blik gepelde tomaten

3 el
 witte wijnazijn

1/2 el
 suiker

1/2 el
 kappertjes

20 gr zwarte olijven

0,25 st ciabatta

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de aubergine in kleine blokjes en bak ze in wat olie gaar.
  2. Snijd de bleekselderij in kleine blokjes. Voeg ze toe aan de aubergine. Laat rustig meebakken. Haal uit te pan.
  3. Snijd de uien in dunne ringen en bak ze glazig in de pan. Voeg de tomaten toe en kook op een laag vuur al roerende 15 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de azijn, suiker en de kappertjes toe. Ontpit de olijven en snijd in vieren. Laat nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
  4. snijd de ciabatta in plakken van 0,5 cm. leg ze op een met bakpapier beklede ovenrooster en smeer ze in met een beetje olijfolie. Bak ze goudbruin in de oven op 180 °
  5. Meng de aubergines en de bleekselderij door de tomatensaus. Laat 20 minuten zachtjes koken zodat alle ingrediënten goed hun smaak kunnen afgeven.

 

Serveren:

Beleg de crostini’s met het caponatamengsel en serveer direct op een mooie schaal.